Δελτίο Τύπου Ορεινή Κορινθία

Αγρίνιο  14 Δεκεμβρίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδρομή στις 10 και11 Δεκεμβρίου 2011 στην ορεινή Κορινθία. Η εκδρομή ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και η πρώτη στάση για καφέ έγινε επί της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στα διόδια της Κορίνθου, στο σταθμό «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ».

Εκεί έγινε και η συνάντηση με το φίλο και παλιό γνώριμο  της ΓΕΑ, μόνιμο κάτοικο πλέον της Κορίνθου, το Θέρμιο Νίκο Χαβγιέ, ο οποίος και προστέθηκε στη συντροφιά της ΓΕΑ.

Στη συνέχεια η ομάδα των εκδρομέων επισκέφτηκε το Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Εκεί ειδικός ξεναγός με απλό και γλαφυρό λόγο ξενάγησε τους εκδρομείς τόσο στα πλούσια εκθέματα του μουσείου, όσο και στον αρχαιολογικό χώρο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον πολιτισμό, τον πλούτο και τη χλιδή της Αρχαίας Κορίνθου.

Μετά το τέλος της ξενάγησης οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το όμορφο Λουτράκι, με τη λιγοστή χειμωνιάτικη κίνηση. Εδώ είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να  γευματίσουν.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προσκύνημα στον Όσιο Πατάπιο, από όπου οι εκδρομείς θαύμασαν την ξεχωριστή θέα που προσφέρει η θέση του μοναστηριού.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας το παραλιακό χωριό Κοκώνι. Έγινε η τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, με τους φιλόξενους ανθρώπους του, και ακολούθησε η βραδινή διασκέδαση με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας στους χώρους του ξενοδοχείου.

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στην ορεινή Κορινθία. Μετά το πλούσιο πρωινό, με ξεναγό τον κ. Χαβιέ, ο οποίος έκανε λεπτομερή ενημέρωση για την ιστορία και τις ομορφιές της περιοχής ο πρώτος σταθμός ήταν η λίμνη Στυμφαλία. Εδώ ο μυθικός Ηρακλής με τα φαρμακερά βέλη του σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Τώρα, λόγω ανομβρίας τα νερά της λίμνης ήταν πολύ λίγα.

Εντύπωση προξένησε η. εργατικότητα των ορεινών Κορινθίων, που ενώ έχουν μειωμένη βροχόπτωση, σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία και ο Νομός τους στο σύνολό του είναι ορεινός, έχουν καταφέρει να τον αξιοποιήσουν με πληθώρα καλλιεργειών και να τον προβάλουν με τα αγροτικά τους προϊόντα.

Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον αναδασμό του οροπεδίου Φαέθων, να επισκεφτούν καταστήματα με παραδοσιακά είδη της περιοχής και προχωρώντας έφτασαν ψηλά έως την τεχνική λίμνη Δόξα. Η θέα της λίμνης Δόξας από ψηλά εντυπωσίασε  για τις ομορφιές της. Εν συνεχεία έγινε επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου όπου τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε ο μοναχός-γέροντας και τους πληροφόρησε για την ιστορία του  μοναστηριού.

.Το χωριό Καραούλι ήταν ο σταθμός για το γεύμα με παραδοσιακά φαγητά και το περίφημο κορινθιακό κρασί.

Αργά το απόγευμα αναχώρησε το Πούλμαν για επιστροφή στην πόλη μας. Στο Ξυλόκαστρο έγινε μια στάση για καφέ.

Ήταν μια όμορφη και ξεκούραστη εκδρομή, με σύμμαχο τον καλό καιρό μέσα στην καρδιά του χειμώνα, και άφησε άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

 

 


Λίγα λόγια

Το έτος 1946 καθιερώνεται ως δεύτερη Εθνική Εορτή η 28η Οκτωβρίου 1940. Με την ευκαιρία του εορτασμού της εμπλουτίζει το εορταστικό της πρόγραμμα και με αγώνες Στίβου, δηλ. τρέξιμο, πήδημα, πάλη κλπ. με την επωνυμία “ΑΓΡΙΝΙΑ” .
Το πείραμα επαναλαμβάνεται και στον εορτασμό και της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 και στους αγώνες αυτούς δίνει την επωνυμία “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ”.
Παρατηρεί ότι οι αγώνες αυτοί, τα “ΑΓΡΙΝΙΑ” και τα “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ”, έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.
Αυτό τού γίνεται αφορμή να αναπτύξει πρωτοβουλία για την ίδρυση Αθλητικού Σωματείου..


Επικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ