Έκθεση ζωγραφικής του Περικλή Νικολάου

Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου στα πλαίσια της προσπάθειάς της να ασχολείται με όλες τις μορφές τέχνης, φιλοξενεί από  Σάββατο 15 μέχρι Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 στο Παπαστράτειο Μέγαρο, αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Περικλή Νικολάου με τίτλο «Ένας έρωτας όλη μας η ζωή».nikoloaou

Ο καλλιτέχνης  γεννήθηκε  το 1949 στα Μέγαρα Αττικής και διαμένει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική, παρακολουθώντας την τέχνη σε σχολές στη Μπολόνια και το Παρίσι.

Από το 1980 ασκεί την ζωγραφική τέχνη, την οποία κοινοποιεί διακριτικά με διάφορες εκθέσεις. Είναι θεματολογικά ανθρωποκεντρικός.

Οδηγήθηκε και ακολούθησε κατά βάση έναν ερωτικό ρεαλισμό όπου αναδεικνύεται ο προκλητικός λυρισμός, πότε της μοναξιάς και πότε του κοινωνικού συναισθηματισμού. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, συντάσσει μέσω της ζωγραφικής τέχνης ένα μανιφέστο ατομικής και κοινωνικής διάστασης, αφορμώμενος ιδίως από τον ελληνικό και σύγχρονο ποιητικό λόγο, αλλά και όχι λιγότερο από εκείνον τον ομηρικό. Συγκεκριμένα ξεφεύγει της ορολογίας και ιδίως εξειδικευμένης γνώσης και υποκύπτει πάντα στο συναίσθημα – μύθο. Κι όσο συνυφαίνεται η ποίηση με την ζωγραφική, παίζει τόσο με τα χρώματα, χαρακτήρες και ψυχικές φάσεις των «ηρώων» σαν σε ένα μυθιστόρημα… σαν σε ένα ποίημα. Κι έτσι στο έργο του δεν διακρίνεται συγκεκριμένο «σώμα» σε γραμμή ιδιάζουσας περίπτωσης, αλλά κύτταρο αναμορφούμενο διαρκώς και κάθε στιγμή ξεχωριστά για τον καθένα, έτσι ώστε να απελευθερώνει για πνευματική αναζήτηση αληθινής ομορφιάς.

 

«Η ερμηνεία του κάθε έργου είναι ερμηνεία του εαυτού μας, όχι εκείνου που το δημιούργησε αλλά εκείνου που το βλέπει, το διαβάζει και το ακούει μέσα του.»

                                                                                                                                                Γ. Σεφέρης


Λίγα λόγια

Το έτος 1946 καθιερώνεται ως δεύτερη Εθνική Εορτή η 28η Οκτωβρίου 1940. Με την ευκαιρία του εορτασμού της εμπλουτίζει το εορταστικό της πρόγραμμα και με αγώνες Στίβου, δηλ. τρέξιμο, πήδημα, πάλη κλπ. με την επωνυμία “ΑΓΡΙΝΙΑ” .
Το πείραμα επαναλαμβάνεται και στον εορτασμό και της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 και στους αγώνες αυτούς δίνει την επωνυμία “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ”.
Παρατηρεί ότι οι αγώνες αυτοί, τα “ΑΓΡΙΝΙΑ” και τα “ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΑ”, έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό της πόλης.
Αυτό τού γίνεται αφορμή να αναπτύξει πρωτοβουλία για την ίδρυση Αθλητικού Σωματείου..


Επικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ